Все залежить від робочої температури барбекю. Зазвичай вона становить 350-400 градусів, максимально – 935. Рядова будівельна цегла витримує нагрівання до 1000 градусів, тому її теж можна використовувати для спорудження барбекю. Інше питання полягає в тому, що рядова цегла М-100 має низьку морозостійкість – від 35 до 50 циклів. З цієї причини вона гірше протистоїть різким перепадам температури, і прослужить недовго – 15-20 років. Через деякий час на поверхні цегли в барбекю з’являться тріщини. Тому ми рекомендуємо використовувати два інших види цегли:

  • Універсальну пічну М-200.
  • Шамотну ША-5.

Вогнетривка цегла – ідеальний варіант для барбекю. Вона виготовлена зі спеціальної шамотної глини з високим вмістом алюміній оксиду (28-45%). Чим більше масова частка цієї речовини, тим вище максимальна вогнетривкість цегли. Наприклад, в цеглі ША-5 міститься 30% алюміній оксиду, і її вогнетривкість досягає 1690 градусів. Такому виробу не страшний прямий контакт з полум’ям, різкий нагрів і охолодження. Крім того, шамотна цегла стійка до хімічних речовин і продуктів згоряння деревини або вугілля.

З іншого боку, шамотна цегла ША-5 коштує в 2 рази дорожче універсальної пічної М-200. А пічна цегла легко витримує нагрівання до 1000 градусів, тому теж підходить для будівництва барбекю. Якщо Ви обмежені в фінансах, використовуйте цеглу М-200 замість шамотної ША-5. Термін експлуатації пічної цегли М-200 – до 100 років. У неї висока морозостійкість – до 100 циклів. Як і шамот, вона стійка до впливу хімічних речовин. Вогнетривкість значно нижче, але у випадку з барбекю, мангалом або тандиром це не принципово.